جستجو در مقالات منتشر شده



شیوا غزنوی، حامد رفیعی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: با توجه به اینکه در چارچوب اقتصاد دانش‌محور هزینه‌های تحقیق و توسعه به‌عنوان گونه‌ای از سرمایه‌گذاری‌ها در اقتصاد شناخته می‌شود، با توجه به نقش و اهمیت تحقیق و توسعه در اقتصاد کشورها، هدف اصلی از این پژوهش بررسی اثر تحقیق و توسعه بر کیفیت محیط‌زیست با تاکید بر ساختار منحنی کوزنتس می‌باشد.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش از  مدل ARDL جهت بررسی اثر تحقیق و توسعه بر کیفیت محیط‌زیست استفاده شده است و پس از بررسی پایایی متغیرها با استفاده از نرم‌افزار  Eviews۱۰، ابتدا به برآورد مدل کوتاه‌مدت، مدل بلندمدت و برآورد الگو تصحیح خطا پرداخته شده است. همچنین آزمون‌های ثبات و تشخیص نیز برای اطمینان از خوبی برازش مدل انجام شده است. داده‌های مورد بررسی در این پژوهش از آمار منتشر شده توسط بانک جهانی جمع‌آوری شده است و دوره‌ی زمانی مورد بررسی در این تحقیق سال‌های ۲۰۰۱-۲۰۱۹ می‌باشد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش تایید نظریه کوزنتس در ایران می‌باشد. همچنین نتایج نشان داد که متغیر تحقیق و توسعه در بلندمدت ارتباط منفی و معنی‌داری بر میزان انتشار گاز CO۲ دارد و با افزایش هزینه‌های تحقیق و توسعه می‌توان میزان انتشار گاز CO۲ را کاهش داد.
نتیجه‌گیری: لازم است کشورهای در حال توسعه برای حرکت به سوی اقتصاد مبتنی بر دانش و منابع بنیان توجه کافی به نوسازی و تکامل نظام ملی نوآوری کنند. به همین دلیل از جمله ابزارهای سیاستی مناسب در این زمینه پرداخت یارانه به سرمایه‌گذاری در R&D به‌منظور ایجاد تغییرات فنی مناسب در جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌باشد.

فریبا عثمانی، علی دهقانی، مجتبی غیاثی، محمدجواد گرجی‌پور،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: آلودگی‌های زیست‌محیطی، مسائل و مشکلات حوزه محیط‌‌زیست و تاثیرات آن بر محیط‌‌زیست کره‌‌ی‌‌ خاکی از چالش‌های اصلی و بحران جدی دنیای امروز است، به گونه‌ای که کشورها علاوه بر سیاست‌ها و اقدامات درون‌‌مرزی، ساماندهی مسائل زیست‌محیطی را در حوزه‌ی بین‌المللی نیز دنبال می‌کنند.
مواد و روش‌ها: هدف تحقیق حاضر، بررسی سطح کارایی زیست‌محیطی بخش کشاورزی در ایران می‌باشد. برای اینمنظور از داده‌های تابلویی (پانل) بخش‌ها و زیربخش‌های منتخب اقتصادی ایران (کشاورزی، نفت، صنعت، حمل و نقل و بخش خانگی، تجاری و عمومی) طی دوره ۱۳۷۵- ۱۳۹۷ استفاده شده است. میزان کارایی زیست‌محیطی با استفاده از روش تحلیل پوششی داده‌ها بر مبنای برنامه‌ریزی ریاضی برآورد گردیده است. همچنین شاخص مالم‌کوئیست برای بررسی روند پیشرفت یا پسرفت کارایی زیست‌‌محیطی هر بخش اقتصادی محاسبه شده است. متغیرهای بهکار رفته در این پژوهش شامل نیروی کار و سرمایه بهعنوان ورودی‌ها و ارزش‌افزوده به‌‌عنوان خروجی مطلوب و انتشار گاز دی‌اکسید‌کربن به‌‌عنوان خروجی نامطلوب در نظر گرفته شده است.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد، بخش کشاورزی و نفت در طی دوره مورد مطالعه از لحاظ زیست‌‌محیطی کارا هستند و بخش حمل و نقل کمترین میزان کارایی زیست‌محیطی را دارند. بیشترین مقدار میانگین کارایی زیست‌محیطی مربوط به بخش کشاورزی است، به‌‌دلیل این‌که در این پژوهش برای سنجش میزان آلودگی، گاز آلاینده دی‌اکسیدکربن در نظر گرفته‌‌شده است و نتیجه قابل قبول حاصل شده است. نتایج تغییرات تکنولوژیکی نشان داد که همه‌ی بخش‌ها بهسوی پیشرفت در حرکت است و بیشترین مقدار میانگین مربوط به بخش حمل و نقل و کمترین مقدار میانگین مربوط به بخش کشاورزی است.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌‌های پژوهش، بخش‌هایی که ناکاراتر هستند (مانند بخش حمل‌‌ونقل و بخش صنعت) مصرف انرژی بالاتری دارند. بنابراین برای کاهش میزان مصرف انرژی و کاهش انتشار آلاینده‌های زیست‌‌محیطی می‌توان استفاده از سوخت‌های سبک کم‌کربن را به‌‌جای سوخت‌های سنگین و استفاده از سوخت‌های غیرمتداول دارای کربن اندک مانند مواد زاید، سوخت‌های ضایعاتی و زیست‌توده‌ها و استفاده از تکنولوژی فیلترهای هیبریدی جهت کاهش آلاینده‌ها را پیشنهاد داد. از سوی دیگر انگیزه‌های تشویقی و تنبیهی نیز بسیار کارساز است. دولت باید جهت تشویق بخش‌های کارا تدابیر تشویقی بیاندیشد. برای مثال می‌تواند اولویت مصرف منابع با قیمت‌های کمتر را در اختیار  بخش‌ کشاورزی و بخش‌‌هایی که با مصرف انرژی کمتر و آلودگی زیستی کمتری فعالیت می‌کنند، قرار دهد. پرداخت سوبسید به بخش‌های کارا نیز موثر است. برای حفاظت از محیط‌‌زیست در مقابل انتشار گاز دی‌‌اکسیدکربن باید بخش‌های منتخب اقتصادی به‌‌سمت مصرف سوخت‌های با کیفیت بالا و انرژی پاک بروند و دولت باید بهسوی حمایت از توسعه مصرف انرژی تجدیدشدنی برود.

 


حمید سعیدی جوادی، سید محمد فهیمی فرد،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه و هدف: با توجه به دیدگاه‌‌های متفاوت در خصوص تأثیر عمق دموکراسی بر محیط‌‌زیست، در پژوهش حاضر یک مطالعه تطبیقی بین ایران و کره‌‌جنوبی در خصوص چگونگی اثرگذاری عمق دموکراسی بر رابطه میان رشد اقتصادی و انتشار گازهای گلخانه‌‌ای انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: جهت دستیابی به اهداف تحقیق، داده‌‌های مورد نیاز طی دوره ۲۰۲۱-۱۹۸۱ از بانک جهانی گردآوری شده و جهت تجزیه‌‌وتحلیل داده‌‌ها از مدل خودرگرسیون با وقفه‌‌های توزیعی (ARDL) استفاده شد.
یافته‌‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که عمق دموکراسی، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی و نیروی کار در کشور کره جنوبی بیش از ایران و میزان انتشار گازهای گلخانه‌‌ای و تشکیل سرمایه ثابت در ایران بیش از کره جنوبی می‌‌باشد. علاوه براین، در بلندمدت عمق دموکراسی تأثیر معکوس و تولید ناخالص داخلی، نسبت تشکیل سرمایه به تولید ناخالص داخلی و نیروی کار تأثیر مستقیمی بر انتشار گازهای گلخانه‌‌ای در هر دو کشور دارند. همچنین، عمق دموکراسی در بلندمدت از اثر مستقیم تولید ناخالص داخلی بر میزان انتشار گازهای گلخانه‌‌ای هر دو کشور می‌‌کاهد.

نتیجه‌‌گیری: افزایش عمق دموکراسی موجب کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه‌‌ای شده و از آثار مستقیم رشد اقتصادی بر انتشار گازهای گلخانه‌‌ای می‌‌کاهد. از این‌‌رو، به مسئولین کشور به‌‌ویژه وزارت کشور پیشنهاد می‌‌شود، زمینه شکل‌‌گیری و رشد سازمان‌‌های مردم نهاد بویژه در حوزه محیط‌‌زیست را فراهم آورند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به اقتصاد و امنیت غذایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Economics and Food Security

Designed & Developed by : Yektaweb