دوره 1، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1402 1402 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 29-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pirouz S, Motamed M K, Kavoosi-Kalashmi M, Ghorbani Piralidehi F. (2024). Economic Valuation of Peanut Production Inputs in Guilan Province. Ame. 1(1), 20-29.
URL: http://ame.sanru.ac.ir/article-1-28-fa.html
پیروز سمیه، معتمد محمد کریم، کاوسی کلاشمی محمد، قربانی پیرعلیدهی فاطمه. ارزش‌‌گذاری اقتصادی نهاده‌‌های تولید محصول بادام زمینی در استان گیلان اقتصاد و بازار کشاورزی 1402; 1 (1) :29-20

URL: http://ame.sanru.ac.ir/article-1-28-fa.html


گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران
چکیده:   (554 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: ارزش غذایی بالا و کاربردهای دانه‌‌های روغنی مانند بادام زمینی در صنایع غذایی توجه به وضعیت تولید این محصولات را افزایش داده است. بادام زمینی یکی از انواع دانه‌‌های روغنی ارزشمند می‌‌باشد که از لحاظ درصد روغن و پروتئین منحصر به فرد محسوب می‌‌شود .ویژگی‌هایی نظیر کوتاه بودن دورۀ کشت، سرمایه‌گذاری اندک و درآمدزایی مناسب برای روستاییان، کشت این محصول را برای کشاورزان بسیار جذاب کرده است. این فعالیت به‌‌دلیل شرایط اقلیمی، جغرافیایی و سابقه طولانی در استان گیلان، ظرفیت‌‌‌های فراوانی برای توسعه دارد. هدف پژوهش حاضر، دستیابی به فرم تابعی تولید صحیح کشت بادام زمینی و ارزش‌‌گذاری اقتصادی نهاده‌‌های به‌‌کار رفته در فرآیند تولید این محصول است.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی-پیمایشی است. این تحقیق در شهرستان آستانه اشرفیه قطب اصلی تولید بادام زمینی در استان گیلان صورت گرفت. جامعۀ آماری تحقیق، 5000 کشاورز بادام کار شهرستان آستانه اشرفیه هستند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران معادل  119 نفر تعیین شد. ابزار اصلی جمع‌‌آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه بوده است. پس از تهیه لیست کشاورزان بادام‌‌کار این شهرستان با استفاده از روش نمونه‌‌گیری تصادفی ساده، داده‌‌های مورد نیاز جمع‌‌آوری شد. جهت تعیین فرم صحیح تابعی، ابتدا 5 فرم تابعی کاب- داگلاس، ترانسندنتال، ترانسلوگ، درجه دوم و لئونتیف تعمیم‌‌یافته برآورد گردید که در پایان از بین آنها الگوی لئونتیف تعمیم‌‌یافته به‌‌عنوان الگوی برتر انتخاب شد.
یافته‌‌ها: مقدار کشش جزئی نشان داد که سموم شیمیایی بیشترین اثرگذاری و کود شیمیایی کمترین اثرگذاری را بر تغیرات عملکرد بادام زمینی دارا میباشند. نتایج حاصل از برازش تابع لئونتیف نیز این یافته را تأیید کرد که میزان به‌‌کارگیری عوامل تولید ‌‌بادام زمینی در استان گیلان در محدودۀ ناحیۀ دوم تولید قرار دارد. ارزش اقتصادی نهاده‌‌های ماشین‌‌آلات 491112 ریال، نیروی کار 122285 ریال‌‌، سموم شیمیایی 53742 ریال‌‌ و کود شیمیایی 29679 ریال محاسبه گردید. نتایج همچنین نشان داد که ارزش اقتصادی برآورد شده برای نهاده‌‌ها‌‌ی مختلف تولید تفاوت زیادی با ارزش بازاری دارند.
نتیجه‌‌گیری: هر چهار عامل تولید دارای کشش جزئی کمتر از یک می‌‌باشند که حاکی از آن است میزان به‌‌کارگیری عوامل تولید در بادام کاری بهینه بوده و بادام‌‌کاران استان گیلان در محدودۀ ناحیۀ دوم به تولید می‌‌پردازند. با توجه به مقدار کشش تولیدی قابل توجه نهادۀ ماشین‌‌آلات توصیه میگردد توسعۀ مکانیزاسیون در زراعت بادام زمینی جزء اولویت‌‌های سیاست‌‌گذاری در این استان قرار گیرد.
متن کامل [PDF 1071 kb]   (53 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سیاست گزاری و مدیریت بازار محصولات کشاورزی و منابع طبیعی
دریافت: 1401/8/7 | پذیرش: 1402/2/4 | انتشار: 1402/10/3

فهرست منابع
1. Abedi Parijaei, A., Motamed, M. K., Shabanali Fami, H., & Kavoosi Kalashmi, M. (2017). Estimating the economic value of silkworm breeding inputs in Mazandaran province. Journal of Economic Research and Agricultural Development of Iran, 2-47 (4), 879-886 (In Persian).
2. Adeli Sardoei, M., Sharif You, O., & Alizadeh, H. R. (2009). Estimating the flexible production function of tomatoes and investigating the economic consumption of inputs (a case study of tomato growers in Jiroft city). The first national congress of tomato production and processing technology, Mashhad, Iran (In Persian).
3. Arabzadeh Kaffash, P., & Barim Nejhad, V. (2014). Calculating the productivity of wheat production factors using the Cobb-Douglas production function. The 8th National Congress of Agricultural Machine Engineering (Biosystem) and Mechanization of Iran, Mashhad, Iran (In Persian).
4. Ashouri, M., Khoshouei, Z., Doroudian, H. R., Amiri, E., & Mohammadian Rowshan, N. (2022). Effect of irrigation management, municipal waste compost and nitrogen fertilizer on sedd yield and some morpho-physiological traits of peanut (Arachis Hypogaea L.). Journal of Science Research in Arid Regions, 3(2), 339-357 (In Persian).
5. Azamzadeh Shoraki, M., Khaliliyan, S., & Mortazavi, S. A. (2012). Selecting the production function and estimating the coefficient of importance of energy in the agricultural sector. Journal of Agricultural Economics and Development, 76,1-25 (In Persian).
6. Babazadeh, H., Abdzadeh Gohari, A., & Khonak, A. (2017). The effect of different amounts of water and nitrogen fertilizer on yield and yield components of peanut. Journal of Water Research in Agriculture, 31(4), 571-584 (In Persian).
7. Bakhshodeh, M., & Akbari, A. (2013). Production economics (its application in agriculture) (In Persian).
8. Behzad Nejhad, J., Mashkoh, R., Haji Rahimi, M., & Fahim Zadeh, M. (2012). Comparison of yield according to the scale of maling base and seed base cultivars in apple orchards. The 8th biennial of Iran's agricultural economy, Sustainable agriculture and food security, Policies and strategies, Shiraz, Iran (In Persian).
9. Chambers, R. G. (1988). Applied production analysis: A dual approach. Cambridge University Press.
10. Dashti, G., Aminiyan, F., Hosseinzadeh, J., & Hayati, B. A. (2010). Estimating the economic value of water in the production of wheat, a case study: Damghan's underground resources. Agricultural Science and Sustainable Production Journal, 20 (1), 121-131(In Persian).
11. Emami Meibodi, A. (2005). The principles of efficiency and productivity measurement. Usiness Studies and Research Institute (In Persian).
12. Esmaeil Poor, S., Asghari, J., Safarzadeh Vishkhi, M. N., & Samiezadeh Lahiji, H. (2013). The effect of sulfur and zinc elements on the growth and yield of peanuts (Arachishypogaea L). Agricultural Research in Iran, 11(2), 283-290 (In Persian).
13. Fallahi, E., & Rastegaripour, F. (2015). Allocating water and environment-polluting inputs for wheat production in Seydan-Farough plain, Iran. Journal of Environmental Sciences, 13(2), 11-22 (In Persian).
14. Ghafarimoghaddam, Z., & Fanaei, H. R. (2016). Economic analysis of production functions for rapeseed and mustard under low irrigation conditions in Sistan region. Journal of Water Research in Agriculture, 30(3), 347-359 (In Persian).
15. Golzari, Z., Eshraghi, F., & Keramatzadeh, A. (2016). Estimating the economic value of water in wheat production in Gorgan city. Journal of Water Research in Agriculture, 30(4), 457-466 (In Persian).
16. GPAJO. (2012). Promotional publication for the Guilan provincial peanut festival (In Persian).
17. Griffin, R. C., Montgomery, J. M., & Rister, M. E. (1987). Selecting functional form in production analysis. Western Journal of Agricultural Economics, 12: 216-227.
18. Halter, A. N., Carter, H. O., & Hocking, J. G. (1957). Note on the transcendental production function. Journal of Farm Economics, 39: 966-974.
19. Hayati, B. A., Shahbazi, H., Kavoosi Kalashmi, M., & Khodaverdizad, M. (2009). Estimating the real price of water in wheat and barley production: Production function approach (case study: North Khorasan, Razavi and South provinces). Agricultural Science and Sustainable Production Journal, 19/1 (1), 143-155 (In Persian).
20. Javan Bakht, A., Molaei, M., & Roozban, S. (2017). The economic value of water in the production of this product in Urmia city, Urmia University, Urmia, Iran (In Persian).
21. Kavoosi Kalashmi, M., Gharib Parsa, A., & Allahyari, M. S. (2016). Evaluation of production characteristics and cost structure of tropical fish farms in Guilan province. Aquaculture Development Journal, 10(1), 117-132 (In Persian).
22. Keskin, A., Tumer, E., & Dagdemir, V. (2010). Demand for inputs in milk production: The case of Tokat province. Journal of Business Management, 4(6), 1126-1130.
23. Khaje Roshanaei, N., Daneshvar Kakhki, M., & Mohtashami Baradaran, G. R. (2010). Determining the economic value of water in the production function method, using classical and entropy models. Journal of Agricultural Economics and Development (Agricultural Sciences and Industries), 24(1), 113-119 (In Persian).
24. Kopahi, M. (2012). Principles of Agricultural Economics. University of Tehran, Tehran (In Persian).
25. Maleki, S., Pirdashti, H. A., & Safarzadeh Vishgahi, M. N. (2016). Effect of iron and sulfur application on growth, yield and quality of groundnut (Arachishypogaea L.). Journal of Applied Researches of Plant Ecophysiology, 3(1), 59-74 (In Persian).
26. Mohtashami, T., Karbasi, A. R., & Zandi Dareh Gharibi, B. (2016). Economic analysis of production and comparison of technical efficiency of small and large saffron farms in Khorasan Razavi province. Journal of Saffron Agriculture and Technology, 4(2), 119-132 (In Persian).
27. Mosavand, S., & Ghafari, H. (2015). Estimation of the economic value of water in onion production in Zanjanrud catchment area. Journal of Water Research in Agriculture, 29(4), 547-557(In Persian).
28. Mostafavi Rad, M., Nobahar, A., Gholami, M., Jahansaz, H., Jahansaz, E., & Adibi, S. (2020). Two sowing and transplanting method effect on peanut (Arachis hypogea L.) growth as affected by different row distance in Rasht. Crop Production, 13(2), 117-130 (In Persian).
29. Mullen, J. D., Yu, Y., & Hoogenboom, G. (2009). Estimating the demand for irrigation water in a humid climate: A case study from the southeastern United States. Agricultural Water Management, 96, 1421-1428. [DOI:10.1016/j.agwat.2009.04.003]
30. Nalbandi Aghdam, L., Dashti, G., & Ajali, J. (2013). Comparative evaluation of the economics of consumption of water wheat production factors in small and large farms in Ahar city. Journal of Agricultural Knowledge and Sustainable Production, 23(2), 85-96 (In Persian).
31. Nobahar, A., Mostafavi Rad, M., Zakerin, H. R., Syfzadeh, S., & Valad Abadi, A. R. (2019). Growth characteristics and seed yield of peanut (Arachis hypogea L.) as affected by topping height and application methods of zinc and calcium nano chelates. Seed and Plant Production, 32(2), 183-201 (In Persian).
32. Pishbahar, E., & Nasiri, A. (2013). Technical efficiency of strawberry producers in Sanandaj city. Agricultural Science and Sustainable Production Journal, 22(4), 125-134 (In Persian).
33. Rajaei, Y., & Ketabiyan, S. (2014). Nvestigating the productivity of production factors in olive cultivation in Tarem city. Applied Economics Quarterly, 4, 25-35 (In Persian).
34. Rajaei, Y., Partoei, B., & Ketabiyan, S. (2013). Investigating the relationship between the amount of production and the production factors used in the olive product of Tarom: An analysis based on the estimation of the OLS method. Quantitative Studies in Management, 4(1), 21-40 (In Persian).
35. Rasekh, H., Vishgahi, M. N., & Asghari, J. (2006). Reaction of peanut yield and quality traits to plant density and planting arrangement in Guilan. Scientific Research Journal of Agricultural Sciences, 12(2), 387-396 (In Persian).
36. Safavi, B., & Toor, M. (2006). Estimation of kiwifruit production function in Mazandaran province. Agricultural Economics and Development, 13, 227-237 (In Persian).
37. Sankhayanen, P. L. (1996). Introduction on the agricultural economy. Hasht Behesht Publication, Tehran, Iran (In Persian).
38. Sharifi Jahantigh, G. R. (2014). The importance of peanut cultivation and its properties. Norouzi Publication, Tehran (In Persian).
39. Taru, V. B., Kyagya, I. Z., Mshelia, S. I., & Adebayo, E. F. (2008). Economic efficiency of resource use in groundnut production in Adamawa state of Nigeria. World Journal of Agricultural Sciences, 4(2), 896-900.
40. Wang, Y., Lyu, J., & Chen, D. (2022). Performance assessment of peanut production in China. Soil & Plant Science, 72(1), 176-188. [DOI:10.1080/09064710.2021.2000632]
41. Zamani Nejhad, A., & Abdeshahi, A. (2012). Economic study of grain corn production in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province (case study of Gachsaran city). The 8th biennial of Iran's agricultural economy, Sustainable agriculture and food security, Policies and strategies (In Persian).
42. Zarei, N., Mehrabi Basharabadi, H., & Khosravi, M. (2014). Estimating the economic value of water in potato production; Case study: villages of Kurdistan and Hamadan provinces. Rural Development Strategies Journal, 1(8), 19-32 (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به اقتصاد و بازار کشاورزی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Agricultural Market and Economics

Designed & Developed by : Yektaweb